Geheim agent 007 is terug en nu te bewonderen in zijn nieuwste film : "the world is not enough". Deze nieuwste Bond is er n waar de moderne actiefilm-fan van zal genieten, maar waar de mensen die van de "Connery "tijd houden toch zullen terugschrikken voor al dat bulderend geweld.
Door Martijn Mandey
Maar laten we vooral niet te negatief doen : Bond blijft natuurlijk vermaken . Het concept is als vanouds, met in de hoofdrol de stoere Bond, een brute wereldveroveraar, en daartussen een paar mooie vrouwen. Met de hedendaagse moderne technieken is het allemaal nog mooier en nog spectaculairder wat Bond allemaal kan. Helaas verdwijnt hierdoor het verhaal nogal eens naar de achtergrond. Want bij het verlaten van de film heeft Bond natuurlijk de vijand verslagen maar blijft het gevoel hangen waar het nu eigenlijk allemaal om ging.

Wat blijft overheersen in deze moderne Bond is de actie. Bond tijdens een wilde bootachtervolging over de Thames, Bond al skind achtervolgd door schietende para-brommertjes, of Bond die door een oliepijpleiding met 150 km/h knalt, en tenslotte Bond die bijna doormidden wordt gezaagd door een motorzaag-helicopter. Het kan allemaal niet op, wat spektakel betreft. Wat de acteurs betreft, de hoofdrol is in goede handen bij Pierce Brosnan. Na zijn twee vorige Bond-films overtuigt hij wederom en is het drama Timothy Dalton vergeten. Voor Brosnan beginnen alleen de jaren te tellen (48), waardoor het te hopen is dat de makers voor een nieuwe Bond ook een nieuwe "Bond" vinden. Verder is Desmond Llewelyn waarschijnlijk voor de laatste keer te bewonderen als "Q ". In de film kondigt hij zijn eigen afscheid aan. Op de vraag van Bond of hij nog lang blijft antwoordt Q : "Never let them see you're bleeding, and always have an escape-plan", waarna hij op mysterieuze wijze door de bodem verdwijnt. Overigens werd ook zijn beoogd opvolger al gepresenteerd in de persoon van de absoluut niet grappige John Cleese als klunzige assistent. Te hopen valt dat Llewelyn het eeuwige leven heeft want een andere Q bestaat eigenlijk niet. Tevens zet Judy Dench weer een lekkere M neer en kan Robert Carlyle meer dan zijn broek laten zakken in "The full monty " want hij is een zeer lelijke ( dus goede) bad guy.

En dan zijn er natuurlijk nog the "Bond- babes". De ene, Elektra King (gespeeld door de franse actrice Sophie Marceau) is een gevaarlijke stroomstoot waar de vonken van af vliegen en de andere (Denise Richards) speelt het verleidelijke hulpje van Bond in de strijd tegen nucleair gevaar.

Concluderend kun je zeggen dat dit een geslaagde Bond-film is die zeker beter is dan zijn voorganger "Tomorrow never dies". Echter van de aloude subtiele meesterspion die met zijn spottende humor elke vijand versloeg en zeer glad vrouwen versierde is niet veel meer over. Bond is meer verworden tot een moderne actieheld die grappig probeert te doen. En het feit dat hij wederom een vrouwtje te pakken krijgt komt nogal geforceerd omdat het nu eenmaal bij Bond hoort. Maar goed, de verstokte Bond-fan zal zich hierdoor toch niet laten weerhouden en ook de moderne actiefilm-fan zal zeker tevreden zijn met dit anderhalf uur durend spektakel.