Door Gijs Rademaker - 1999 - Alle copyrights voorbehouden 
 
Geschiedenis is best een pittig vak. Soms is het zelfstandig bestuderen van boeken helemaal niet zo makkelijk als het in eerste instantie leek. Of heb je na weken van hoorcolleges de rode draard nog steeds niet te pakken. 
Herken je dit? Dan ligt hier de oplossing! Want op deze site biedt ik je verschillende complete uittreksels van boeken en hoorcolleges aan! De kleintjes kun je downloaden vanaf deze site (klik op de link), de grote kun je via email bij me bestellen (tegen betaling natuurlijk, ik heb me de tering gewerkt aan die dingen!). Het kost je weinig meer dan kopiëren, en het scheelt een hoop moeite! Kijk hieronder maar of er wat voor je bij zit. 
Nog één opmerking. De hoorcolleges kunnen in de loop der jaren wat veranderd zijn, maar mijn ervaring is dat de meeste docenten  vrijwel hetzelfde programma volgen.
 
 
F.G.Naerebout/H.W.Singor, De OUDHEID. Grieken en Romeinen in de context van de wereldgeschiedenis (tweede druk, 1995) 
Dit uittreksel is één van de paradepaardjes van de site. Ruim vijftig (!) pagina's dik, het behandelt duidelijk elk hoofdstukje in het boek. Leest lekker weg, een absolute aanrader voor het tentemen - ook als je het boek al gelezen hebt! 
Gekopieerde bundel fl. 12,50 Mail hier voor een afspraak
D.E.H. de Boer e.a., MIDDELEEUWEN (tweede druk, 1995) 

Middeleeuwen wordt gezien als één van de lastigste werken van het eerste jaar. Met dit (ruim 40 blz) tellende uittreksel wordt het vak al een stuk makkelijker. 
Gekopieerde bundel fl. 10,- Mail hier voor een afspraak
D.E.H.de Boer e.a., DELTA 1 (Leiden 1992). 

Vier pagina's korte info om Delta 1 vlak voor je tentamen in een half uurtje goed door te nemen. Ik moet toegeven dat het document maar tot hoofdstuk 9 gaat. Maar het is hieronder gratis te krijgen, so why not? 
Download hier"
INLEIDING IN DE GESCHIEDENIS I en II ALLE HOORCOLLEGES 

Inleiding 1 geeft in enkele pagina's de kern van de hoorcolleges weer, Inleiding 2 geeft in 3 pagina's alle hoofdpunten weer, die belangrijk zijn voor het tentamen. Bij elkaar rond de 8 pagina's. 
Gekopieerde bundel fl. 4,- Mail hier voor een afspraak.
NIEUWE GESCHIEDENIS HOORCOLLEGES 

In tien kantjes alle hoorcolleges van dit vak (ter vgl: Machiavelli, Lodewijk XIV, Burke, Locke, etc.), inclusief een handleiding met hoe de personen die behandeld zijn in een rode lijn moeten worden geplaatst voor het tentamen. 
Gekopieerde bundel fl. 4,- Mail hier voor een afspraak.
PAKKET-AANBIEDING! 

Voor 25,- kun je het hele Eerstejaars pakket bestellen! Mail hier voor een afspraak.
 
Anderson, Explaining  long-term economic change 

Zes pagina's (het boek zelf telt er ruim zestig) uittreksel van het volledige boek. In het Nederlands - dat scheelt ook al weer. Probeer niet zelf te uittrekselen, that sucks. 
Gekopieerde bundel 4,- Mail hier voor een afspraak. 
PS: ik heb het boekje zelf ook nog in de aanbieding, nog ongeopend, hard cover, voor 25,-!
NEDERLANDSE GESCHIEDENIS - ECONOMISCHE KLAPPER  

De inhoud van deze klapper bestaat uit Van Doorn en Van Zanden. Drie kantjes (voor nauwelijks meer dan 20 pagina's economische theorie), gratis hier te downloaden. Download hier
NEDERLANDSE GESCHIEDENIS - BOSSCHERS VRAGEN 

Bosscher heeft een lijst van 25 vragen gemaakt. Je krijgt er enkele op je tentamen. Hier staan de antwoorden. GRATIS. Download hier
Middel - en Oosteuropese geschiedenis - alle hoorcolleges en vragen! 

Als de onderwerpen hetzelfde zijn als vorig jaar, ben je hiermee praktisch binnen. Leverbaar zijn alle hoorcolleges uitgetikt, plus de collegeschema's. Tenslotte is er door de docenten van hun boek 'nieuwe tijden' een vragenlijst gemaakt (waarvan je drie vragen (= 30 pt) op je tentamen krijgt!). Ook deze vragenlijst met 88 vragen (eigenlijk zijn het er 96) is leverbaar. In totaal zo'n 50 pagina's aan informatie met kaartjes, jaartallen, kernbegrippen en meer! 
Gekopieerde bundel fl. 15,- Mail hier voor bestelling.
Politieke Cultuur - De klapper samengevat 

Als er iets vaag is is het PC (Politieke Cultuur) wel! Met deze samenvatting (de werken van Tromp en Van der Pot) heb je in ruim elf kantjes de kern van de zaak zo te pakken (ik had een 8)! Alle belangrijke personen duidelijk behandeld, met jaartallen en kernbegrippen duidelijk vermeld. 
Gekopieerde bundel 5,- Mail hier voor bestelling.
ESG II - samenvatting 

Zie propedeusejaar svp.
PAKKETAANBIEDING TWEEDE JAAR 

Alle bovenstaande werken met korting? Voor 20,- heb je alles wat hier staat! 
Mail hier voor bestelling.
 


Gijs Rademaker - g.rademaker@let.rug.nl - voor vragen op opmerkingen: stuur een email.